Odstraňovanie vodného kameňa: Praktické tipy pre čistenie domácich spotrebičov

Keďže až 90 % obyvateľov Slovenska žije v oblasti s tvrdou alebo veľmi tvrdou vodou, vodný kameň je pre mnohé domácnosti veľkým problémom. Ak máte pocit, že sa tieto vápenaté usadeniny dostávajú všade, od sprchovej hlavice až po kuchynský drez, máme pre vás triky,  ako odstrániť vodný kameň. Stačí si len prečítať naše odborné rady.

Zdroj: unsplash.com

Citrón a ocot

Dobrou správou je, že boj proti vodnému kameňu si nevyžaduje drahé riešenia. Citrónová šťava a ocot vám pomôžu odstrániť väčšinu vašich problémov v domácnosti. Fungujú aj na upchatý odpad a pleseň v kúpeľni a poradia si aj s vodným kameňom – najmä v jeho začiatkoch. Oba roztoky sú kyslé, čo znamená, že dokážu rozložiť uhličitan vápenatý, z ktorého sa vodný kameň skladá. Stojí však za zmienku, že hovoríme o destilovanom bielom octe, nie o sladovom, pretože jeho žltkastá farba by mohla znečistiť povrchy a typický nepríjemný zápach môže pretrvávať v domácnosti aj dlhé hodiny.

Kúpeľňa

Pripravte si fľašu s rozprašovačom naplnenú do polovice bielym octom a do zvyšku dolejte čistú vodu. Tento roztok používajte pravidelne ako bežný čistiaci sprej do kúpeľne na dlaždice, umývadlá, vane, sprchy a vodovodné batérie, aby ste zabránili tvorbe vodného kameňa. Ak sa však vodný kameň už vytvoril, budete potrebovať profesionálne riešenie. Vhodným pomocníkom do domácnosti je penový odstraňovač vodného kameňa. Stačí ho len nastriekať na požadované miesto a nechať pôsobiť maximálne 5 minút. Následne čistený povrch opláchnite alebo utrite vlhkou utierkou. 

Sprchová hlavica

Odmontujte sprchovú hlavicu a namočte ju cez noc do roztoku vody a bieleho octu v pomere 1:1. Potom už len opláchnite čistou vodou a odstráňte zvyšný vodný kameň z otvorov trysky, napríklad ihlou. Ak sa vám nechce čakať celú noc, vyskúšajte rozriediť profesionálny odstraňovač vodného kameňa s teplou vodou a čistú sprchovú hlavicu dosiahnete už za 30 minút.

Toaleta

V prípade keramických toaliet skúste odstrániť usadeniny vodného kameňa drhnutím starou zubnou kefkou namočenou v bielom octe.  Ak je v toalete prítomný už veľmi odolný nános, nasaďte si gumené rukavice a použite extra silný penový odstraňovač vodného kameňa. Takýto čistič dokáže byť mimoriadne účinný a odstráni všetok vodný kameň rýchlo, bez námahy a dôkladne. 

Kuchynský drez a vodovodné batérie

Váš kuchynský drez a batérie môžu byť ošetrené proti vodnému kameňu rovnakým spôsobom ako umývadlo a batérie v kúpeľni.

Varná kanvica a kávovar

Kanvicu naplňte vodou približne do polovice, potom ju priveďte do varu a vypnite tesne predtým, ako začne voda vrieť. Odpojte spotrebič, do kanvice pridajte biely destilovaný ocot a naplňte ju asi do ¾. Potom nechajte roztok niekoľko hodín (ideálne cez noc) pôsobiť. Po uplynutí potrebného času roztok vylejte, kanvicu opláchnite a prevarte v nej čerstvú dávku vody na konečné prečistenie.

Ak je možné z vášho kávovaru odstrániť vodný kameň pomocou octu (pozrite si používateľskú príručku), pridajte ho do priehradky na vodu a postupujte podľa pokynov výrobcu. Nádržku vyprázdnite, naplňte čistou vodou a spustite cyklus prípravy kávy, aby sa systém prepláchol. Vybrať si môžete aj profesionálnejšiu cestu vo forme odvápňovača kávovarov na báze kyseliny citrónovej alebo na báze kyseliny mliečnej.

Náš tip: Niektoré značky kávovarov majú svoje vlastné odstraňovače vodného kameňa, preto si najskôr prečítajte pokyny. Ak nepoužívate produkt správne, môžete stratiť platnosť záruky.

Umývačka riadu

Naplňte misku 500 ml octu a postavte ju do horného koša umývačky a spustite štandardné umývanie naprázdno (bez umývacieho prostriedku). Okrem odstránenia vodného kameňa to pomôže tiež osviežiť váš spotrebič. Tesnenie okolo umývačky riadu alebo práčky nikdy nečistite octom, namiesto neho použite vhodný čistiaci prostriedok. 

Práčka

Pri čistení práčky použite namiesto bežného pracieho prostriedku veľkú šálku bieleho octu a spustite práčku naprázdno v bežnom pracom cykle.

Žehlička

V prvom rade si preštudujte manuál. Väčšina žehličiek má zabudované funkcie „proti vodnému kameňu“ alebo čistiace funkcie, preto je vždy najlepšie postupovať podľa pokynov výrobcu, aby ste nestratili platnosť záruky. Ak manuál nemáte, naplňte nádržku na vodu asi do tretiny polovicou bieleho octu a polovicou vody, zapnite na parný režim a žehlite starý uterák, až kým sa nádržka nevyprázdni. Opakujte s čerstvou vodou, aby ste sa zbavili akýchkoľvek stôp po octe. 

Komerčný článok